A robuszta kávé (Coffea canephora) a kávé (Coffea) nemzetség haszonnövényként is termesztett egyik faja. A Robuszta az első arabica a második leggyakrabban termesztett kávéfaj a világon. Mindkét faj feldolgozott magjából készül a világszerte közkedvelt ital, a KÁVÉ
A robuszta kávé magjai sárgásszürke zöldes színűek, kerekdedek és egyenesebb bevágás van rajtuk. A növény az arabica kávénál ellenállóbb és alkalmazkodóképesebb (jobban tűri a magasabb hőmérsékletet és a páratartalmat, alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban is termeszthető, kevésbé érzékeny a kártevőkkel szemben), viszont a magjából készült kávé kevésbé aromás és magasabb lehet a koffeintartalma is. /De itt kell megjegyezni, hogy a robuszta kávészemek nélkül nem lehet igazán jó kávékeveréket készíteni./ S habár ezen tulajdonságai miatt olcsóbb kávé állítható elő belőle, az Indonéziában termő Kopi Luwak vagy Civet Coffee fajtájából a legdrágábbak közé tartozó divatos kávé készül. Brazíliában, Indonéziában és Etiópiában termesztik. Nagyobb a koffeintartalma, mint rokonának, de nem annyira erős, nem annyira savanyú és keserű mint az arabikca.
A robuszta kávét csupán az 1800-as évek végén fedezték fel Afrikában az Egyenlítő mentén egy Nílus-expedíció során. Ezt követően jelent meg Európában AusztriábanOlaszországban is a belőle készült kávé. Az olcsóbb robusztának köszönhetően a kávé szélesebb társadalmi rétegek számára is elérhetővé vált, a kereslet növekedésével pedig megindult a kávékészítés gyorsabb és hatékonyabb módjainak fejlődése is. Ennek köszönhetően jelentek meg az eszpresszó kávék és Olaszországban és Magyar Monarhiában az első kávébárok, kávékimérők.
A Mokka kávé a legismertebb név a kávé világában. Az elnevezés a Vörös-tenger partján fekvő város nevére utal, ahhonnan ez a kávéfajta származik. A régmúltban ebben a városban pezsgő és virágzó élet volt, amely sajnos manapság már nem mondható el: a kávét ezen a környéken már nem termesztik, és az egyetlen hozzáférhető italféleség a tea lett! Az etióp Mokka-kávé kimondottan erős ital, és különösen jól csúszik az egyes ételek után.
Az Arabica kávé a világ kávétermésének 75%-át adja, főleg Dél-Amerikában (Kolumbia) és Közép-Amerikában (Costa-Rica, Guatemala) termesztik. A finoman savanykás ízű és gyümölcsre emlékeztető Arabica nagy elismertségnek örvend elsősorban éppen a gazdag és intenzív ízvilága miatt. Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát, és jó hír a kávéínyenceknek hogy koffeintartalma is alacsonyabb, kb. fele-harmada a robuszta koffeintartalmának.