Íze … maga a történelem
Mindenki – fiatal és idős – szereti a fagylaltot. De kevesen tudják ennek a friss, tápláló, szórakoztató és divatos ételnek az eredetét. Még a pizza és a spagetti elõtt megjelent a fagylalt. A fagylalt történelmileg az elsõ olyan étel, amely a világ olasz ételek nagykövetének számít. A feltaláló 1559-ben a zseniális firenzei művész, Bernardo Buontalenti volt, akit – a I. I. nagyhatalmú Medici meghívott, hogy felügyelje a Medici bíróság épülétében megrendezendő mulatság menüjét.
Az első tejből, mézből és tojássárgájából készült hideg krémet szolgálta fel gyümölcsökkel körítve. Óriási sikere volt igazi Diadal! Az étel különlegességek akkoriban a nemes konyhák hatalmának, képzeletének és kreativitásának a szinonimái voltak. A hűtésre sóoldatos vizet és jeget használtak külön e célra kifejlesztett, kézi hajtású keverő gépekkel.
Ez a különlegesség büszkeséggel töltötte el kitalálóját, a vendég meghökkentésére. Buontalenti a jég tartósítására folytatott tanulmányait használta a fagylat készítésére,tárolására, amit eredetileg katonai célokra szánt. Innentől kezdve a jégkrém elterjedt, először Olaszországban, majd Franciaországban, ahol a Caterina De ‘Medici nyomán jött létre, Ruggeri mészáros-cukrászda. Az első hely, ahol fagylaltot kezdtek árusítani a francia Café Procope.
Az első igazi fagylaltkészítőnek egy palermói származású úriembert tartunk, bizonyos Francesco Procopio del Coltelli
A Gelato Fesztivál
Gabriele Poli, egy fiatal toszkán vállalkozó ötlete volt, aki 2010-ben úgy döntött, hogy Firenzében rendezvényt szervez a kézműves gelató számára, amelyet a város és a gelato közötti kapcsolat, valamint az első gelato recept megalkotása ihlette vagyis a sokoldalú építész, Bernardo Buontalenti 1559-ben.
Tekintettel az első rendezvény sikerére, Poli és munkatársai úgy döntöttek, hogy a fesztivál látókörét szélesítik azáltal, hogy először más olasz városokra, majd a nagy európai metropoliszokra terjesztik ki a kiállítást, a világ legjobb gelatojának keresése céljából.
2017-ben a Gelato Fesztivál átkelte az Atlanti-óceánt.
Gabriele Poli az Egyesült Államokba, majd 2018-ban és 2019-ben Japánba utazott, és kiterjesztette az egész bolygóra a Gelato Festival World Masters világbajnokságát.
A világ leginkább áhított egyedi gelato versenye, több száz versenyfordulóból áll, világon át tartó utazással. Négy év alatt öt kontinensen, a műszaki és a népszerű zsűri megítélésével, dől el, hogy kié világbanok termék. Nem csak az iparág vezető nemzetközi versenye, hanem a kézműves gelato hanem teljes világot ellátó lánc stratégiai helyzetbe hozására irányuló projekt. Célja négyévente, 5000, világszerte működő gelato kézműves műhely bevonása a versenybe, és 15% -kal növelni tudja a ráirányuló kereskedelmet. Az Olaszországban gyártott termékek globális médiaértéke 50 millió euróra becsülhető.
Egy házi készítésű recept / nem ellenőrzött/
Az Áfonyafagylalt hozzávalói:
600 g friss áfonya
2 dl tejszín
250 g mascarpone
2 evőkanál barna cukor
2 evőkanál méz
1 citrom leve
néhány levél menta
Az Áfonyafagylalt elkészítési módja:
A gyümölcsöt megmossuk, majd a cukorral és mentával együtt turmixgépben feldolgozzuk. Ennek a keveréknek az 1/4 részét félretesszük, később fogjuk felhasználni. A másik részhez hozzákeverjük a mascarponét, mézet, a citromlevet és a tejszínt. A keveréket jól átkeverjük, majd egy zárható fedelű dobozba tesszük. Negyedóránként átkeverve fagyasztjuk. Tálaláskor lelocsoljuk a maradék áfonyás pürével.