A Coffee Berry Borer vagy a Coffee Borer Beetle (CBB) egy rovar, amely az egész világon megtalálható és elterjedt a legtöbb kávétermelő országokban. A kereskedelmi kávéültetvények számára a legkártékonyabb kártevők közé tartozik, és ha nem alkalmaznak védekezési intézkedéseket, akkor a gazdaságban a bogyók 50-100% -át képes megtámadni.
Leírás
A CBB a Hypothenemus nemzetséghez tartozik, amelynek több mint 181 faja van, és nemcsak a kávéban, hanem növényekben, gombákban, sőt rajztáblákban és könyvekben is megtalálható.
Szerencsére a 181+ faj közül csak három található kávéültetvényekben; Hypothenemus Hampei Ferrari, Hypothenemus Seriatus és Hypothenemus Obscurus. Mindhárom darabról ismert, hogy kávécseresznyével táplálkozik, de a tényleges magról csak a Hypothenemus Hampei Ferrari (H Hampei) táplálkozik; potenciálisan károsíthatja a betakarított növény minőségét és mennyiségét.
A H Hampei meglehetősen apró, jellemzően 1,2 és 1,8 mm közötti méretű. H Hampei a szuper erős mandibuláiról is ismert, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a bogyók külső héját megterheljék, és új otthonná tegyék!
Ez a fajta bogár az egyetlen állat, amely kizárólag kávébabbal táplálkozhat. Más rovarok időnként rágcsálhatják a magokat vagy a kávéfőző egyéb részeit, de az élelmezéshez más növényzetet kell fogyasztaniuk
Bekerülés
A CBB általában akkor kerül be a kávécseresznyébe, ha a víztartalom legalább 20%, és a meggy még mindig zöld. Ez körülbelül 120-150 nappal a virágzás után, és 30 – 150 nappal a betakarítás előtt.
A nőstény H Hampei, aki híres társainál nagyobb, valamint repülni képes, a kávé gyümölcsébe fúródik. Ez általában azt jelenti, hogy a nőstény H Hampei 1 mm átmérőjű lyukat fúr át a cseresznye csúcsán, átlagosan valamivel több mint 4 órát vesz igénybe.
Miután a nőstény bent van, a bogár „galériákat” épít, ahol két-két nappal a cseresznyébe belépése után 35-50 tojást rak le. A CBB nemi aránya nagyon torz, és a nőstény bogár minden nősténynél 13 nőstény petét termel.
Körülbelül 25–45 nap elteltével, az időjárástól függően, a bogár életciklusának első szakaszai befejeződnek, és a rovarok teljesen kifejlődnek. Az új kifejlett bogarak párosodnak testvéreikkel és szaporodnak, így még több bogár lesz. Azoknál az ültetvényeknél, ahol a kávéfúró súlyos fertőzései vannak, egyetlen gyümölcs belsejében akár 100 bogár is megtalálható. Ezek az új generációk megtámadják a szomszédos gyümölcsösöket és növényeket, gyorsan elterjesztve a fertőzést.
A hím CBB soha nem hagyja el a babot, mivel egyedüli szerepe a szaporodás. Mint ilyen, 3–5 különböző bogárgeneráció található egyetlen fában, egy eredeti nősténytől, aki először megérkezett a növényhez.
A nőstények szokásos élettartama 35 – 190 nap, a hímek csak 40 napig élnek. A szaporodás folytatódhat még száraz gyümölcsökben, fekete gyümölcsökben, túlérett gyümölcsökben és még azokban is, amelyek leestek a fákról.
Kártevő
A CBB nagyon káros kártevő, a gyümölcs fő kárt okoz. Ez azt eredményezheti, hogy a gyümölcsök leesnek a fákról, valamint a vetőmag / bab tömegének és minőségének csökkenése, ami tönkreteszi a piacképes terméket.
Az érintett babnak nincs megfelelő minőségi színvonala a speciális kávéhoz. Így ezek végül másodosztályba sorolhatók, amelyeket nehéz piacra dobni, és amelyeket másodosztályú kávékészítményekhez értékesítenek.
A további károk a megnövekedett termelési költségek formájában jelentkeznek, mivel a mezőgazdasági termelőknek több időt és pénzt kell befektetniük a mosóállomáson történő szelektálásba, elkülönítve az alacsonyabb minőségű gyümölcsöket.
A CBB által megsemmisített cseresznye kevesebb kávét jelent a termelőknek, hogy lehetőség szerint, magasabb áron értékesítsék őket. Nem csak ez, de párosítva a kártevőirtási intézkedések végrehajtásának költségeivel (amelyek becslések szerint a gazdaság jövedelmének 5-11% -a közé kerülnek) rendkívül költséges problémát okoz.
Tehát mit csinálnak a gazdák, hogy távol tartsák a CBB-t?
Megelőzés
Az egyik leggyakoribb módszer a CBB terjedésének ellenőrzésére, ha megelőző szedéseket végeznek a betakarítás vége felé. Ez azt jelenti, hogy a szedést oly módon végzik, hogy a fákon vagy a földön ne maradjon gyümölcs, tekintet nélkül érettségükre.
Természetüknél fogva ezek másodosztályú gyümölcsök, amelyeket aztán alacsonyabb minőségű kávéként értékesíthetnek.
A felügyelet nélküli növényeknél nagy figyelmet kell, hogy fordítsanak a fertőzésre. A fertőzött ágakat tanácsos lemetszeni, ha a tulajdonos nem tud vigyázni rájuk.
Ellenőrzés
A CBB elleni küzdelmet számos különböző módon folytatják. A legolcsóbb a fent említett vezérlés, amely elméletileg eleve megakadályozza a probléma bekövetkezését vagy terjedését. De miután a rovar az ültetvényben van, meg kell szüntetni, és ezt könnyebb megmondani, mint megtenni.
A CBB felszámolásának leggyakoribb módjai a következők:
Kémiai védekezés rovarölő szerekkel. Ezek hasznosak, mielőtt a nőstények belépnének a bogyókba. De a felhasznált vegyi anyagok egy részét sok országban betiltották.
Biológiai ellenőrzés. Ez magában foglalja a CBB természetes ellenségeinek felhasználását a népesség csökkentése érdekében. Ez magában foglalhatja a parazitákat, betegségeket vagy ragadozókat, például a madarakat és még a hangyákat is.
Fonálférgek
Ezek féregparaziták állatokban vagy növényekben. Kimutatták, hogy ezek megfertőzik a CBB-t és jelentősen csökkentik a populációt.
Csapdák
Az olyan országokban, mint Kolumbia, a csapdákat üres műanyag palackokból készítik, és az ültetvények körül találhatók, ahol CBB van jelen. Ez két fő dolgot valósít meg: az egyik a fertőzés mértékének megbecsülésében segít, a másik pedig a rovarok megölésében. Körülbelül 10 fánként helyezzük el őket, és rendszeresen felülvizsgáljuk. A csapdák gyakran nagy lyukú, habos vízzel töltött edények. A kis tasakban lévő alkoholt csaliként használják, mivel úgy tűnik, hogy valóban az alkohol vonzza a bogarakat a bogyókhoz, amikor az érési folyamat során keletkezik.
Elméletileg lehetséges lehet előrejelzési modell kidolgozása H. Hampei fellendülésének előrejelzésére. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a CBB rendkívül érzékeny alacsony páratartalomra. Megállapították, hogy bizonyos körülmények között, hosszú száraz tavasz után a bogarak nagy populációi gyűlnek össze a lehullott bogyókban. A páratartalom megnövekedése után (általában korai esőzések után) a CBB kibújik. Úgy gondolják, hogy ez növeli a CBB esélyét egy új bogyó megtalálására és a kiszáradás elkerülésére végett. Úgy tűnik, hogy a termelők számára a legjobb esély a bogyók és ültetvények rendszeres ellenőrzése, az ezzel járó munkaerőköltséggel együtt. További kutatások szükségesek a CBB megértéséhez, annak érdekében, hogy a gazdálkodókat segítsék az esetleges bogárinvázió előrejelzését és költséghatékony módon kezeljék a fertőzéseket, mivel nem tűnik úgy, hogy a CBB hamarosan eltűnik.