Megtisztelő számomra, hogy velem tartotok ezen a csodálatos „ érzékszervi
utazáson”, mely a kávé világába vezet.
Maga a kávé és a kávé fogyasztása hozzátartozik mindennapi életünk rutinjához.
Gondoljunk arra, hogy milyen felemelő érzés egy bárpultnál ülve, érzékelni a friss
eszpresszó illatát és ízleljük mennyei ízvilágát. Méltánytalanul keveset gondolunk
arra az útra, mely idáig vezetett.
Utazásunk során, lépéseként beszéljünk az igazi kávé ízéről, színéről és zamatáról.
Arról a fantasztikus érzésről ahogy az első kortyot ízleled a szádban és megérzed az
illatát az orrodban. Rohanó világunkban megelégszünk azzal a pillanatnyi mámorral,
melyet az első kortynál érzünk.
Nagyon sok összetevője van a jó kávénak. Fontos, hogy a szállítás milyen
körülmények között történik, ami persze egy teljes láncreakció következménye.
– Honnan jön?
– Hogyan csomagolják?
– Hogyan tárolják?
Ez mind nagyon fontos, hogy perfekt kávészemek kerüljenek hozzád. Fontos a
hosszantartó aroma, a textúra homogén és tömör maradjon.
Lényeges az eszpresszónknál a crema. Ennek színe, rugalmassága, sűrűsége
nagyon fontos. Az eszpresszó krémje eltér a tipikus és klasszikus mogyoró
árnyalattól. Ideális keverékben lehet az Arabica fajok egyedi eredetére jellemző
arany árnyalattal. Robusta néven ismert Canephora faj esetében a krém általában
sötétebb és barna, sokkal sűrűbb és koncentráltabb, mint az Arabica fajé.
A túl telített, de ugyanakkor különösebb színt nem tartalmazó krém visszavezethet
minket a kávé extrakciójával és granulometriájával kapcsolatos problémákhoz. Ha
fekete kör vagy fehér folt van a krém tetején, akkor valószínűleg a kávét túlzottan
kivonták, aminek következtében fás illatúak.
A kifakult és nem túl konzisztens krém esetében a kávé alul extrahált, ami tartós
keserűséget és tompa ízt hangsúlyoz ki. Ami arra a következtetésre jut, hogy a kávé
nem volt kiegyensúlyozott vagy homogén.
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az eszpresszó vizuális élményének
érdekében a csészének kemény földspatikus porcelánból kell lennie, és meg kell
őriznie a kávé színének fokozásához szükséges bizonyos fényességet.
A kóstoló során, ajánlatos ovális fenekű, lehetőleg nem lapos csészét használni,
hogy a krém felfelé sűrűsödjön, miközben a kávé minden aromája változatlan marad;
ezért jó színtelítettséget garantálva kifogástalan textúrával.
Tehát ami szép a szemnek, az jó a szájnak!
Összegezve mindent, a kávé kinézete csak egy része annak, amit a jó kávéról tudni
kell. Az igazi megmérettetés, ami az élvezetet okozza igazán, az ÍZ! Ehhez párosul
az illat, mely beindítja fantáziánkat.
Remélem sikerült egy kis információt adni arról, hogy nem olyan egyszerű egy jó
kávét elkészíteni. Sok összetevője van annak, hogy a mindennapok szürkeségét egy
kiváló kávéval megszínesítsük.