A kávéztatásban, mint hivatásban az a jó, hogy nagyon változatosan tudjuk csinálni, és szépen ki tudja egészíteni, teljessé tudja tenni életünket és ügyfeleink életét. Gyakorolhatjuk elmélyülten a kávézás tudományát, de maradhatunk abban az állapotban is, amikor csak tudjuk, hol vegyünk magunknak jó kávét. És lehetünk alkalmi kávézók, vagy rendszeres kávéfogyasztók is. És kiadhatunk tetemes összegeket is egy finom kávékülönlegességre, ha úgy igazán meg szeretnénk adni a módját kávé iránti szenvedélyünknek, de normál áron is hozzá tudunk jutni igazán minőségi típusokhoz. Én most az utóbbi témában nézelődök.
Szóval, ha olyan kávét keresünk, ami egyedi, de nem vészesen drága, akkor a Single Origin kávékat ajánlom leginkább. (És semmiképpen nem a cibetmacskásürülékéből készült a Kopi Luwak kávét.) Az országszelektált típusok elkalauzolnak messzi tájakra, egzotikus vidékekre, ízviláguk más kultúrát hoz magával, mégsem kell sem az utazásra költenünk, de még magára a kávéra sem kell akkora összeget fordítanunk, hogy kellemetlenül érintse a pénztárcánkat.
A Single Origin, azaz egy termőterületről való, elérhető árú kávék közül pedig három fajtát emelnék ki. A blogon már korábban is bemutatott guatemalait – ezt főleg azoknak, akik szeretik az édesebb, gazdagabb ízakkordokat. Guatemala kávéját ugyanis lágy, kifinomult savasság jellemzi, melyhez gyakran társulnak a pirított gabonás, fás, kakaós ízjegyek. A három vulkán által körülölelt termőföldeknek, és a trópusi, párás és esős klímának köszönhetően olyan jó minőségű a guatemalai kávé.
A brazil Single Origin kávé eszpresszó készítéséhez a kiváló választás, jellegzetessége közepes testessége mellett, mint már korábban is megfigyeltem és beszámoltam róla, az alacsony savasság, amely a viszonylag alacsony, 600-1200 méter tengerfeletti magasságú termőterületükből adódó sajátosság. A brazil kávék általában kellemesen lágy, kiegyensúlyozott ízt adnak. Emellett gyakori a sárga és a piros Bourbon arabica fajta, melyeknek sajátos jellegzetessége az édeskés finom bár kicsit savas utóíz.
Ha Single Origin, akkor az etióp termőterületről származó kávé is mindenképpen kell, hogy szerepeljen a top4-es listában. Szintén írtam már róla régebben, hogy az Etiópiában termő kávék kiemelkedő minőségűek, erőteljes ízűek és kitűnő aromájúak. A virágos, gyümölcsös, citrusos aroma és a borízre hasonlító” savak „egyébként az etiópiai kávék jellegzetességei.
Akár mind a hármat, egymás után is tesztelhetünk, hogy megérezzük származási helyük karakterjegyeit, és megkülönböztessük az eltérő klíma, talaj, magasság, csapadék, napfény és művelési módok adta egyedi aromaprofilokat. És akkor már minél több fajtával érdemes folytatni.
Ha nem is feltétlenül exkluzív ajándéknak, de önmagunk kényeztetésére mindenképpen ajánlom az elfogadható árú, mégis igen jó kávékat. És persze nem csak önző mód magamra gondolva veszem ezeket a kávékat, de ha bárkit vendégül látok egy italra, biztos, hogy nem fog panaszkodni a minőségére. Mivel megengedhető árkategóriákról van szó, lehet kísérletezni, javasolt minél többet kipróbálni és érdemes mindig tartani otthon a kedvencekből.
Guatemalába is „isteni segédlettel” érkezett a kávé, ugyanis a jezsuiták 1750-ben hozták az országba a növényt, majd a kávétermesztés a német emigránsok közreműködésével bontakozott ki a XIX. század végén. Főleg kis- és közepes gazdaságok foglalkoztak kávé termesztéssel, a munkaképes korúak negyede a kávéültetvényeken dolgozott, amelyek termelése az ország összes exportjának 70%-át képviselte. Mára ez az arány 32 %-ra esett, Guatemala mégis a tíz legnagyobb kávétermelő ország között van.
Az egyik legfinomabb guatemalai kávé az Antiqua régióban terem, melyet komplex ízvilága és enyhe kakaóssága tesz egyedivé. Ebben a különleges, három vulkán által körülvett völgyben ideálisak a körülmények egy, a közép-amerikai kávékhoz képest testesebb, fűszeres, gazdag, bársonyos kávé termesztéséhez.
A mexikói határhoz közel eső, 1500 – 1800 méteres magasságban fekvő huehuetenangoi kávéültetvényeken édeskés, virágos aromájú kávé terem. A virágos ízeket a világos pörkölés emeli ki igazán, míg a sötét pörköléssel kakaós és csokoládés ízvilág is felszínre hozható. A 23 Celsius fokos éves átlaghőmérséklet és a 75%-os páratartalom, valamint a Mexikóból Tehuantepec sík vidékéről érkező meleg, száraz levegő teszi lehetővé azt, hogy januártól áprilisig kiváló minőségű kávét szüreteljenek.