A latte tulajdonképpen egy tejeskávé, bár ezekből is igen sokféle van, elkészítése a helyi szokásoktól függ. Ezért, ha latte macchiato-t választunk, mindig kérdezzünk rá az elkészítés módjára. A tejeskávék családjába tartozó latte macchiato abban különbözik a café latte-től, hogy cukor helyett mézzel készülő meleg ital.
A macchiatohoz szükségünk van egy lapos kistányérra, egy átlátszó üvegpohárra, és egy kiskanálra, legalább 2,8-as tejre- ami tejhab készítéséhez alapfeltétel, kisméretű tejforraló-kiöntőre(amiben habosíthatjuk a tejet), ezenkívül mézre-az egyik fő alkotóelemre, és karamell-vagy csokoládészószra, esetleg kakaóporra a díszítéshez.. Ha van otthon presszókávé gépünk, akkor szinte neki is foghatunk a készítéshez.
A pohár méretétől függően, kicsit több,mint kétharmad résznyi tejet felmelegítünk a kávégép forralóján, nem kell teljesen kemény habbá, a lényeg, hogy elég forró legyen, majd erre jön később a lefőzött kávé.
A pohár aljára csepegtetjük a mézet, ízlés szerint, majd a felforrósított habos tejet ráöntjük. Lefőzünk egy adag presszókávét, és a kiskanál segítségével nagyon lassú mozdulattal, a kanalat a pohár egyik szélének támasztva, ráöntjük a pohár falára. Nagyon fontos, hogy lassan tegyük, hogy ne keveredjen el a tej és a kávé, szépen megtartva a szintkülönbséget. Ezután rendes tejhabot készítünk, amit rákanalazunk a tetejére. Ügyeljünk arra, hogy a tejhabot kicsit túl rakjuk, hogy púpozott legyen, mert így jobban mutat. Díszítésként karamellszósszal, vagy csokoládéöntettel különböző formákat rajzolhatunk, ezek tetszőlegesek lehetnek.
Kockacukorral, vagy papírtasakos cukorral tálaljuk.
Melange:
Ingredients:
7-9 g Merillo coffee
10 ml honey
chocolate sauce
milk, foamed
Use a see-through glass. Pour in the honey first, then draw a few lines with the chocolate sauce along the inner side of the glass, from bottom to top. Fill in the glass with the foamy milk, and pour the coffee through the milk while it is still hot. Decorate the top with a bit more of the foamed milk and chocolate sauce.
Melange recept:
Hozzávalók:
7-9gr Merillo kávé,
10gr méz, csoki öntet, tejhab.
A mézet a pohár aljára tesszük, oldalára / belülről / egy –egy csík csoki öntetet teszünk, majd felgőzölt tejhabbal megtöltjük, forrón átöntjük rajta a kávét és a tetejét tejhabbal, csokiöntettel díszítjük, üvegpoharat használunk.
Recipes
Coffee of Elvis Presley
- Ingredients:
- 2 pieces of ripe strawberries
- heavy whipping cream
- crushed ice
- 7-9g Merillo coffee
- 3 cl whisky
Mix the ice, whisky and the coffee in a shaker. Whip the cream together with the strawberries to get a berry-flavoured cream with stiff peaks. Using a tall, see-through glass, pour in the coffee mixture first, then decorate with the pink cream on top.
Tip: If you’ve got a sweet tooth, put some sugar into the cream rather than the coffee-mixture.
Cappuccino Italiano
Brew 5 cl coffee into a wide cup. Steam some whole milk in a preferably stainless steel jug (3-5 dl) and pour it onto the coffee. Sweeten with some sugar; decorate with cocoa powder or chocolate sauce. Now you have a real Italian cappuccino.
Cappuccino Trieste
Mix 5cl Merillo coffee with whole milk, sweeten with sugar and steam until creamy. Decorate the top with steamed milk, cocoa powder or chocolate sauce. Your cappuccino Trieste is done!
Irish cream Merillo coffee
Take one part Irish cream liquor and sweeten with a small amount of sugar. Add some steamed milk. Brew 7-9g Merillo coffee and pour it through the warm milk layer carefully. Serve in a footed Irish Coffee glass with a mixing spoon.
Cappuccino Vienna
Brew 7-9 g Merillo coffee and mix with 5-7 cl milk. Sweeten with sugar (optional). Decorate the top with whipped cream and cocoa powder. Here’s your original Vienna cappuccino!
Merillo Coffee with Vanilla Cream
Put some sugar into one part vanilla cream, then pour brewed Merillo coffee onto it. Put steamed milk on top, decorate with cocoa powder or cinnamon. Serve in a tall glass with a mixing spoon.
Merillo Coffee with Mint Cream
Pour a strong Merillo espresso onto some mint cream. Steam some cream and then serve in a tall glass. Pay attention when serving; let the guest do the mixing.
Merillo Coffee with chocolate cream
Ingredients: a Merillo coffee, chocolate cream, sugar, little milk and cream. After steaming for a short time, serve decorated in a tall glass with a straw.
Merillo Coffee with cardamom /special, strong coffee/
Brew 7-9 g Merillo coffee with some freshly ground cardamom, sweeten with sugar and some milk, if desired. If working with a machine, put the ground cardamom in the pod holder along with the ground coffee. It brings us the nicest flavours of Eastern nights.
Merillo Coffee Puerto Rico
Brew 7-9 g Merillo coffee and mix it with 3cl good quality rum. Sweeten with brown sugar, add some milk, then steam. /You can put the rum in after steaming for more flavour/
Scottish Bagpipe
Ingredients:
- 7-9g Merillo coffee, brewed
- same amount of scotch
- crushed ice, heavy cream and brown sugar
Put the coffee, whisky and ice into a shaker and mix well. Pour into a tall glass and decorate the top with whipped cream. Serve with a mixing spoon.
Some recipes for coffee-fans
The usual amount is 7-9g of coffee, 9-13g for extra strong. We recommend using Merillo coffee for these recipes.
Ice Coffee /Freddo Espresso/
A delightfully cooling espresso for hot summer days.
Brew 7-9g Merillo coffee and pour it into a blender with 4-5cl ice. If you have crushed ice, use a shaker instead. Mix with some milk and sugar syrup, serve in a tall glass with a straw. Decorate the top with whipped cream or steamed milk.
Freddo cappuccino
Steam 9-11g Merillo coffee with some cream and blend with ice. (Or use a shaker if you have crushed ice on hand) Sweeten with sugar syrup and add milk (optional). Serve in a mug with steamed milk on top, decorate with cocoa powder.
For users of Rancilio Silvia machines
- We recommend using 7-9g ground coffee, 11g for extra strong (though this can hardly fit into the pod holder)
- Use 20kp pressure for the coffee grounds.
- For devices without a pre-brewing function, we recommend stopping the brewing after the few drops of coffee, then restarting again after a few seconds of waiting. This way, you can enhance the flavours.